Entroido - "xoves de comadres"

2005 februárjában az ominózus "női csütörtökön" az ourensei ifjúsági ház két titkárnőjének jóvoltából eljutottam Verínbe, a "xoves de comadres"-ra, a farsang nyitányára. A hagyomány szerint a farsang előtti csütörtökön nagymama, anyuka, asszony, kisasszony, leány, barátnők elmennek együtt vacsorázni, persze mindegyikük farsangi jelmezben. Állítólag ilyenkor a férfiaknak tilos kitenniük a lábukat az utcára. Ha az asszonyok rajtakapnak egy férfit, aki ezt megszegi, azt jól elnáspángolják. A "mi időnkben" ez már persze nem így van. Sőt! A férfiak csinibabaként jelennek meg az utcán, miniszoknya, neccharisnya, kitömött melltartók, szőrös mély dekoltázsok, magassarkú cipők kopognak csalinkázva az utcákon.

A vacsora fantasztikusan fenséges farsangi volt. Előétel: sonka, tintahal-karikák és languszták. Második fogás: kéttenyeremnyi sülthús, sült krumpli. Desszert: 3 féle karneváli sütemény. Hatalmas adagokban. Ezek mellé folyt a bor, lekísértük mindet egy kávéval és egy licor caféval is; de mind ezt csak azért, hogy ne fázzunk később az utcán. Éjfél körül ért véget a vacsora, mentünk a főtérre, hogy részt vegyünk a farsang-királynő gyertyás fogadásán, majd roptuk hajnali háromig, miközben szerepeltünk még a TeleMiñoban is. 

A királynő általában a falu egyik legidősebb, legráncosabb, legnépszerűbb asszonya, aki királykisasszony-jelmezt és kellemesen erőteljes arcfestéket visel. A falu lányainak apraja nagyja és a nőnek öltözött férfiak gyertyával állnak sort az utcákon a karneváli menetet várva. A népes felvonuláson a királynőt CIGARRONS-ok kísérik a főtérig; a maskarás tömeg pedig hömpölyög az utcán végig körülöttük. Gyertyák lángja mindenütt, zenebona és sok mosoly. A főtérén az erkélyről a királynő megnyitja a karnevált, mindenki őrjöng, a téren felállított szabadtéri színpadon az ügyeletes együttes már javában hangol és mikor a királynőt lekísérik a cigarrónsok az emberek közé elkezdődik az igazi KARNEVÁL.

A cigarróns is egy gallego "busó", egy viselet, egy régi hagyomány, egy farsangi életérzés, a ház büszkesége. A fejükön hatalmas fa – lemez - bőr festett maszk, valamilyen szimbolikus, erőteljes állatot ábrázolva, mellény, nyakkendő, horgolt harisnya, a derékon egy nagy bőröv, amin hatalmas kolompok lógnak, kezükben ostor ezek adják meg futás közben Verín jellegzetes farsangi hangját. Azt beszélik, hogy Verín minden házában van egy ilyen viselet, családi büszkeség, ha valaki hordhatja azt a farsang alatt. 




Megjegyzések