Provence-i gyöngyszemek

Provence-i gyöngyszemek

Az Európai Vidéki Szociológiai Társaság szervezésében részt vehettem egy műhelymunkán Franciaországban 2004-ben. 
A tanulás és közös gondolkodás mellett eljutottunk pár csodás helyre Provence-ban.



La Nesquière

Igazi francia "tanya-romantika", egy Provence-i kőház, buja virágos kerttel körülvéve, Vaucluse zöldellő vidékén, Avignontól 20 km-re volt a bázisunk. A farmtulajdonos akkor járt a 60-70-es éveiben, akinek a felesége főzött ránk istenien! A gyermekeik- meg azok feleségei, két család, segítették a munkában. A falusi turizmus mesterfoka, amit kaptunk. Minden szoba más és más stílusú, mintha csak egy múzeumban lettünk volna. Foglalkoznak mezőgazdasági termeléssel is, de az öregúr már akkor sem akarta folytatni, kényelmesebb volt neki a turistákból megélni. Habár azt is mondta, hogy örül, amikor jön a téli szezon, mert akkor van egy kis nyugalma.

Az előadóterem a farm átalakított istállójában volt. Deszkaasztal, deszka-padokkal, girbe-gurbán, szedett védett helyi szőtteses takarókkal és párnákkal. Minden reggel nyolckor reggeli várt, 4-5 féle házi főzésű lekvár, vaj, croassaint, bagett. Egykor ebéd, saláta vagy valamilyen előétel, majd főétel, és édesség vagy gyümölcs, fojtásnak. Este nyolckor vacsora, ami mindig 2-3 órán keresztül tartott. Olajbogyók, házi termésből, valamilyen előétel: saláta vagy pástétom, aztán főétel, majd SAJTOK - minden nap másfélék -, illetve a végén desszert, kávé vagy tea. Mindig teli hassal feküdtem le, úgy, hogy mindenből csak egy kicsit szedtem, de tényleg!

Cím: La Nesquière de Maintenant Isabelle 5419, Route d'Althen 84210 Pernes les Fontaines



Gordes

Úgy tartják Franciaország legszebb városa Gordes. A falu tetején áll a Guillaume d'Agoul nemesi családnak tulajdonított vár (1031.11.30.), messziről kimagaslik a lankák közül, mint egy élő festmény. Az utcáin sétálva visszarepülhetünk messzi korok hangulatába. Megunhatatlan, meseszép, nem csoda, hogy művésztelepként is számon tartják.


Abbaye Notre-Dame de Sénanque

A ciszterci apátság képe Provance egyik szimbóluma, képernyővédőkön, háttérképeken prospektusokon gyakran láthatjuk. A még ma is működő apátság látogatható, a gyönyörű környezetben mindenkinek lehet egy csodaszép levendulás képe, miközben a fűszeres illat belengi az egész környéket.

     

Roussilon

Ott, ahol az okkersárga homokkő sziklák magasodnak található Roussillon városa, szintén okkersárga színben, tipikus vidéki település középkori hangulattal, szűk utcákkal, hangulatos éttermekkel, üzletekkel.



Avignon

A pápák városa, Avignon egy gourmé központ, a középkori belvárosban pápai palota és a hídja mellett a jobbnál-jobb éttermek kínálatával azonnal belopja magát az ember szívébe.

     

Megjegyzések