2004. augusztus 8.
O Carballiño, polip fesztivál
"Festa do Pulpo de O
Carballiño"
O Carballiño
parkjában sátrak felállítva, több utcányi árus, pont, mint az otthoni falusi búcsúkban. Az emberek esernyők alatt kóstolgatnak, majd kiválasztják a legszimpatikusabb “pulpeiras”-t vagy “pulpeiros”-t, azaz azt a polipost, akinek megkóstolják a főztjét. A polipokkal fortyogó bográcsok körül nézelődők, fotósok, de leginkább éhesek.
A
polipot sós vízben főzik, majd mikor elkészült, a karjaikat ollóval
szétdarabolják, fatányérra teszik, majd őrölt pirospaprikával megszórják, és
leöntik egy kis olívaolajjal. Jó nagy kenyérszeletet adnak még mellé és melegében fogyasztják. Azt
mondják, nem jó a polipra vizet inni, mert az megdagad az ember hasában, ezért
mindenki bort vedel hozzá. Bár nem hiszem, hogy igaz ez a mondás, de minden
esetre jól hangzik, és Galíciában az ivásra rengeteg okot lehet tálalni,
ezért az sem meglepő, hogy minden fesztivál lerészegüléssel végződik.
A fesztivál
palettájáról nem hiányzott a rácson sült hús, kolbász, a sült padróni paprika (pimientos
de Padron), vagy a paella sem. Lehetett venni még empanadat, különféle kenyereket,
helyi házi sajtokat, édességet. Csoda, hogy nem pukkadt ki a gyomrom a végére.
A rendezvény hivatalos oldala: https://www.festadopulpodocarballino.com/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése