Festa do Pulpo


2004. augusztus 8. 

O Carballiño, polip fesztivál

"Festa do Pulpo de O Carballiño"

O Carballiño parkjában sátrak felállítva, több utcányi árus, pont, mint az otthoni falusi búcsúkban. Az emberek esernyők alatt kóstolgatnak, majd kiválasztják a legszimpatikusabb “pulpeiras”-t vagy “pulpeiros”-t, azaz azt a polipost, akinek megkóstolják a főztjét. A polipokkal fortyogó bográcsok körül nézelődők, fotósok, de leginkább éhesek. 

A polipot sós vízben főzik, majd mikor elkészült, a karjaikat ollóval szétdarabolják, fatányérra teszik, majd őrölt pirospaprikával megszórják, és leöntik egy kis olívaolajjal. Jó nagy kenyérszeletet adnak még mellé és melegében fogyasztják. Azt mondják, nem jó a polipra vizet inni, mert az megdagad az ember hasában, ezért mindenki bort vedel hozzá. Bár nem hiszem, hogy igaz ez a mondás, de minden esetre jól hangzik, és Galíciában az ivásra rengeteg okot lehet tálalni, ezért az sem meglepő, hogy minden fesztivál lerészegüléssel végződik.

A fesztivál palettájáról nem hiányzott a rácson sült hús, kolbász, a sült padróni paprika (pimientos de Padron), vagy a paella sem. Lehetett venni még empanadat, különféle kenyereket, helyi házi sajtokat, édességet. Csoda, hogy nem pukkadt ki a gyomrom a végére.



A rendezvény hivatalos oldala: https://www.festadopulpodocarballino.com/

Megjegyzések