Alig vártam a hétvégi allarízi Empanada Fesztivált,
amit minden újság kétnaposnak írt. A galíciai empanadáról nem lehet elégszer szólni!
Nekem akkor ízlik a legjobban, ha még langyos. A spanyolok töltött tésztája,
olyan, mintha a készülő pizzát a feltéttel egy másik
pizzatésztával letakarnánk és a feltétet tölteléknek neveznénk. (Az olaszok calzone-ja más, ott a pizzát feltétestől ketté hajtják, az empanada nagy kerek marad.) Kemencében
sütik az igazit. Egyébként hidegen is eszik. Minden esetre nagy reményekkel
indultam.
Az ourensei helyi újságból tájékozódtam a buszmenetrendet illetően. A menetrend szerinti időre és helyre kigyalogoltam a
buszpályaudvarra. A negyed órás séta alatt már az empanadákról álmodoztam. A
pályaudvaron, a buszokat üzemeltető cégek kis bodegái közt megtaláltam a nekem
valót, és szerettem volna megvenni a jegyemet. A jegyárus közölte velem, hogy a
járat nem létezik. Ránéztem az iroda ablakára kiragasztott menetrendre, ahol
viszont még mindig szerepelt a járat. Ilyenkor döntse el az ember, hogy minek és kinek is higgyen egyáltalán. Az újságban, a néhol pontatlan indulási időpontok mellett, a vállalatok telefonszámai is fel vannak tüntetve. Ha kitartóan csengetek egy számot sem mindig veszik fel, vagy ha vonalat is kapok, az újságban szereplő adatokra hagyatkoznak. Galíciában
nincs egységes buszhálózat, csak személyszállító vállalkozások vannak. Akkor indítják a
buszaikat, amikor akarják, és oda, ahová csak akarják. Akkor változtatnak a menetrenden, amikor csak akarnak. Egy távolsági buszmegállóban sincs
feltüntetve, hogy ott milyen cég buszai állnak meg, azok hová mennek, vagy mikor indulnak. Mindenki úgy megy ki a buszmegállóba, ahogy érzi, vagy ahogyan megszokta, vagy ahogyan mondták neki. A buszokat bármikor le lehet inteni
is. Volt már olyan élményem buszon, hogy egy nő elkezdett kalimpálni a járdán, mire a buszunk megállt.
A nő kérdezett valamit, aztán továbbmentünk. A rosszban annyi jó is volt, hogy
a központi buszpályaudvaron valaki csak meg tudta mondani az épp aktuális járat-állapotot. Ott tudtam
meg végül, hogy indul egy busz Allarízba fél órán belül az egyetem melletti
buszmegállóból, ami a város másik végén van. Más választásom nem volt, csak a
rohanás. Jött is a járat, el is vitt
Allarízba.
Az első utam a turista-irodába
vezetett, hogy beszerezzek pár tájékoztató anyagot a rendezvényről. Miután
belépem a helységbe, és körbepillantottam, az irodavezető tájékoztatott, hogy
nem nyúlhatok semmihez, és minden csak az ő engedélyével nézhető meg, az információs
füzetek, szórólapok nem elvihetők. A fesztiválról pedig nem akart tájékoztatást
adni. Érdekes. Elgyalogoltam a folyó melletti
rendezvény területre, ahol már a sátrak fel voltak állítva, de mégis az egész
kongott az ürességtől. Hol vannak az emberek? Hol vannak az empanadák? Miért
hirdetik meg két naposra a rendezvényt, ha csak a második napon rendezik meg?
Elég sok kérdésre nem tudtam választ adni. Sétáltam egyet a városkában, se
bikák, se empanadák, csak múltidéző környezet. Nem csoda, hogy itt forgatták a „La lengua de las mariposas”-t (magyarul: "A pillangók nyelve", a hivatalos fordítás szerint: "Hogyan beszélnek a lepkék?" című spanyol filmdrámát 1999-ből, amit ezúton is ajánlok mindenki figyelmébe!).
Este megtudtam, hogy a fél
környék Xinzo de Limiába ment, egy kelta-római maskarás történelmi fesztiválra,
és mivel közel van a két hely egymáshoz, ma az emberek inkább Xinzoban
buliznak. Hát én ezért maradtam hoppon, előbb akartam enni, mint csatázni!
Viva España! Itt megtanulja az
ember a nyugodtságot, máskülönben létezni sem tudna. Ha nem jön össze valami
ma, MAÑANA talán…
2004. augusztus 22.
Empanada Fesztivál - újratöltve
Festa da Empanada de Allaríz
Mikor elmeséltem egy helyi barátomnak a
legfrissebb fesztiválos élményemet, beültetett a kocsijába és megmutatta, hogy
milyen is az igazi Empanada Fesztivál. Így hát eljutottam Allarízba még
egyszer, láthattam az összes környékbeli pékség standját, megkóstolhattam a
legkülönfélébb töltelékkel készült tésztakülönlegességeket.
A színpadon szólt a zene, az
emberek hatalmas sátrak alatt ettek, és boroztak. Családosok, baráti társaságok
nevetését, beszédét vitte a víz. Kellemes kikapcsolódás volt mindenki számára.
A "Festa da Empanada de Allaríz"-t 1971-ben rendezték meg először, amikor a közösség arra gondolt, hogyan lehetne méltóképpen hazavárni az elvándorolt honfitársaikat.
Viva la Empanada!
A rendezvény hivatalos oldala: https://www.allariz.gal/turismo/evento/festa-da-empanada/
EMPANADA RECEPT
Hozzávalók:
Tészta (1.):
10 evőkanálnyi olaj
(jó, amiben a hagyma kisült)
30 g élesztő (vagy
2 tasak sütőpor)
200 ml meleg víz
600 g búzaliszt (normál)
2 csipet só (7
gramm)
Tészta (2.):
500 g liszt
25 g friss sütőélesztő
160 ml víz
50 ml fehérbor
1 csipet só
olivaolaj
1 tojás (a végén
lekenni a kigyúrt, kinyújtott tésztát, hogy fényes legyen sütés után)
A tésztát gyúrjuk ki, hagyjuk
megkelni, majd nyújtsuk ki, szedjük három felé (két nagy egyforma mennyiség, és
egy kis darab a díszítéshez), az egyik felét helyezzük kör alakú sütőformára
(pl. pizza – lap), vagy nagy kivajazott, kilisztezett tepsibe, úgy hogy a
széleket vissza lehessen hajtani. A tésztára jön a töltelék. A másik
tészta-lappal pedig leborítjuk a tölteléket, a széleket visszahajtjuk, hogy ne
folyjék ki sütés közben a töltelék, díszítjük a maradék tésztával a tetejét.
Tojással megkenjük, és előmelegített sütőbe tesszük, és kisütjük (180 °C, 30-40
perc).
Töltelék (húsos)
8 evőkanál extra
szűz olívaolaj
3 hagyma
200 g főtt
káposzta, (fehér vagy zöld)
200g fehérrépa
1szál kolbász
100 g sonka
100 g sertés fül,
toka, orr, szalonna
Főzzük elő a zöldségeket.
Hámozzuk meg és aprítsuk fel a hagymát. Tegyük a serpenyőbe az olívaolajat,
tegyük bele a hagymát, és közepes lángon süssük, amíg üveges nem lesz. Tegyük
bele a főtt zöldségeket, és a húsokat. Az így elkészített
tölteléket tegyük bele a tésztába.
Töltelék (tonhalas)
500 g hagyma
350 g tonhal
4 evőkanál
paradicsomszósz
őrölt paprika
Extra szűz
olívaolaj
Hámozzuk meg és aprítsuk fel a hagymát.
Tegyük a serpenyőbe az olívaolajat, tegyük bele a hagymát, és közepes lángon
süssük, amíg üveges nem lesz. Ezután adjunk hozzá 1 evőkanál paprikát, és adjuk
hozzá a lecsepegtetett tonhalat, jól keverjük össze. A paradicsomszósszal
keverjük el. Az így elkészített tölteléket tegyük bele a tésztába.
... lehet még tölteni: gombásan, kagylósan, csirkésen, poliposan, zöldségesen...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése