Festa do Queixo en Arzúa



Arzúa Sajtfesztivál

Festa do Queixo en Arzúa

Évente egyszer sajtfesztivált szerveznek Arzúaban. Helyi barátaimmal 2005. márciusában felkerekedtünk és nagy lelkesedéssel elmentünk kóstolni. A helyi sportcsarnokban hosszú asztalokon a sajtkészítők garmada mutatta be a műhelye kiválóságait, közülük kettőt érdemes megismerni a Tetillat és az Arzúa-Ulloat. 
A helyi jellegzetes formájú tehéntejes sajtot, a "Tetilla"-t egész Spanyolországban ismerik. A tetilla név (spanyolul: kis mell) leírja a sajt alakját, amely egy mellre emlékeztet, vagy egy fél körtére - ebből következően a másik neve a "Perilla". Súlya 0,5–1,5 kg, átmérője és magassága 90–150 mm. A tetilla a galíciai konyha egy általános eleme, amelyet gyakran desszertként is fogyasztanak. 1996 óta rendelkezik oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM). Eredetileg A Coruña és Pontevedra tartományok kisvárosaiban készítették, olyanokban mint például Arzúa, Melide, Curtis vagy Sobrado dos Monxes. A sajt a Holstein fríz, a Braunvieh, valamint a galíciai vörös "Rubia Gallega" szarvasmarha-félék tejéből készülhet. Kérge vékony és rugalmas, kevesebb, mint három milliméter vastag; természetes szalmasárga színű és penész nélküli. A sajttészta puha, krémes és egyenletes, buborék nélküli vagy kevés apró, egyenletesen eloszló buborékkal elefántcsontfehér, vagy sárgás színű. Szaga lágy, enyhén savas, és ez általában arra a tejre emlékeztet, amelyből származik. Íze és aromája: tejszerű, vajas, enyhén savas és enyhén sós.
Az Arzúa-Ulloa szintén egy tehéntejes sajt, amely oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM) is rendelkezik. A nyers, vagy pasztőrözött tejből készült lágy sajt, amelynek érlelési ideje legalább hat nap, lencse alakú vagy hengeres, lekerekített élekkel. Héja vékony és hajlékony, közepes vagy sötét sárga, világos, tiszta és sima. Maga a sajt színe egységes színű, fehér és halványsárga között változik. Puha és krémes, repedések nélküli, de lehet néhány apró lyuk vagy buborék a tésztájában. Az íze enyhén édes és füves. Ízében hasonló az unokatestvér sajtjához, a Tetilla-hoz. Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés mellett két további címkével is rendelkezhet a sajt, Farm Arzúa-Ulloa (Arzúa-Ulloa de Granxa), amelynek sajátossága, hogy a feldolgozott tej teljes egészében ugyanannak a gazdaságnak a teheneitől származik és Érlelt Arzúa-Ulloa (Arzúa-Ulloa curado) sajt, amelyet legalább hat hónapig érleltek, aminek következtében az egész textúrája szilárdabb lett.



A rendezvény hivatalos oldala: http://www.festadoqueixo.org/ 
2020-ban 45. alkalommal került megrendezésre





Megjegyzések